lördag 27 juni 2009

Brandkårsmuseum, Simonstorp

Vi hade tid inbokad på bilprovningen i Katrineholm, så går det om man glömmer boka i tid.

Så vad gör man med 4 barn inklämda i en Renault Clio på väg en timma upp och ned genom landet. Jo, man stannar till i Simonstorp och besöker deras jättefina Brandkårsmuseum.

Inträde: Man kan antingen bli medlem vilket kostar 150 kr för en familj, då går man in gratis. För icke medlemmar kostar det 40 kronor för en vuxen och 20 kronor för barnen att gå in.

För oss var det helt gratis, då jag bara hade visakort och närmaste butik eller uttagsautomat var i Åby. Varvid jag inom kort kommer att vara medlem i museiföreningen :)

Aktiviteter: Jag vill verkligen slå ett slag för det här fina museet och dess mycket drivna medlemmar som själva på volontärbasis sökt reda på alla dessa bilar och saker och ställt dem i ordning. Jag förstod på han som visade oss runt att museet inte är så välbesökt och det tycker jag är synd.

Det finns en mängd fina brandbilar att titta på samt all tänkbar utrustning som hör till från omkring sekelskiftet och framåt. En mycket entusiastisk och kunnig medlem i museiföreningen visade oss runt och det var verkligen intressant att höra om alla saker hur de hittat gamla fina brandbilar ombyggda till epatraktorer och hönshus och hur de restaurerat dem till orginalskick.

Bäst av allt tyckte nog barnen att det var med mistluren som vi provade....mååååånga fler gånger än jag tror att han hade avsett när han ursprungligen visade den för oss. Roligt var också vattenfallet de hade med diverse brandpumpar runt.


Fika: De säljer glass samt olika minnessaker som små brandbilar för 20 kronor. Utanför finns ett mycket välskött fikaområde med flera bord och blommor och parasoller utplacerade i fin skogsmiljö, verkligen en mysig plats för fikakorgen.

Utvärdering av dagens äventyr:

Mamman:
+ Häftigt med ett så fint museum bygt helt på frivilligbasis med så små resurser. Väldigt välgjort.
-Möjlighet till Visakorts betalning hade varit trevligt.

Elvira
+Att få veta hur alla brandbilar såg ut förr i tiden.
-Inget.

Alma
+Bäst var när vi var där, och vattnet.
-Det var tråkigt när vi skulle gå hem

Edvin
+
-



Inga kommentarer: