söndag 6 april 2008

Elvira skaffar extraknäck :)

Dottern gnäller mer än ofta över sin dator, en 1 gigaherts med 1 g ram...egentligen ingen dålig dator om det inte vore för ett uselt grafikkort och föråldrat moderkort, utan möjlighet till potentiell grafikkorts uppgradering som gör att det mest är gamla tråkiga barnspel som går att spela.

Det låg nära till hans med dagens billiga datorer att bara köpa henne en ny, nu och idag...det skulle vara värt det om så bara för att slippa gnället.... ;) (jag lovar!)

Men i sista stund innan jag tyckte "gå till kassan", slog den inneboende lilla pedagogen till och det blev inte riktigt så...

Vi satte oss istället ned med henne och 30 utprintade rutiga små minihundralappar. Sedan tittade vi på
Gårdefeldt där vi brukar köpa våra datorer och visade en potentiell dator som kunde vara aktuell, med ett tillval på bra "sims 2" vänligt grafikkort, kostnad nästan precis 3000 kr.

Räknandes kom vi snabbt fram till att i augusti när hon fyllt 9 år skulle det går bra för henne att köpa en ny dator som det är nu med månadspengen....

"Det klarar jag" sa den ambitiösa dottern...och jag tror henne men det vore nästan mer än grymt...

Varvid vi presenterade för henne ett alternativ där Jonas och jag lägger 1000 kr var av de 3000 kr. (att vi haft gemensam ekonomi sedan tidernas begynnelse är mindre intressant än just rättviseaspekten sett ur en sexåringssynvinkel)

Kvarvarande 1000 kronor ska Elvira själv spara ihop. Här fanns då två alternativ. Antingen kör hon på med ansvar för sin tvätt, sitt rum och hallen och får 100 kr i månaden och köper sin dator i januari 2009.

Eller så kunde vi tänka oss en tillfällig lösning där hon tar på sig ett till självvalt ansvar, ett extraknäck, för att snabbare tjäna ihop till sin peng. Vi pratade om att man i verkliga världen också kan ta ett extra jobb när det är någonting man verkligen vill tjäna ihop till.

Så blev det, eftersom hon är nästan besatt av att jobba i köket just nu sa hon att hon vill göra frukost (gissningsvis någon gång ibland men det viktiga är just ansvarsaspekten av det hela inte frekvensen).

I augusti är det datorköpardags!

Undertiden, förklarade vi, är det ju inte heller någon idé att gnälla över datorn hon har, eftersom hon ju håller på att spara till en ny *smile*

2 kommentarer:

Karina sa...

Ni är imponerande kloka och pedagogiska! :)

Ossa sa...

Varför printa ut "mini-hundralappar" när ni kan printa ut dessa i naturlig storlek. Då hade ni kunnat handla dator idag och fått pengar övar!

Puss

"O"